Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Δελτίο Τύπου - Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά από τη Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 17:21:32
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 13/4/2011 το σεμινάριο/εργαστήριο, το πρώτο στο Νομό Αττικής, για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Το εργαστήριο παρακολούθησαν 40 συμμετέχοντες οι...

...οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο σεμινάριο συζητήθηκε η νέα κατάσταση που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση (εξέλιξη άρθρου με παράλληλη συγγραφή και συνεχώς αναμορφούμενο περιεχόμενο), συζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από χρήστες, συγγραφείς λημμάτων αλλά και ανθρώπων που συμμετέχουν με άλλους τρόπους, όπως εικαστική παρέμβαση, μετάφραση, ορθογραφική ορθότητα κειμένων, κ.λπ. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού (μέθοδοι αξιολόγησης λημμάτων, …) που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και τέλος οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου συγγραφή άρθρων της επιλογής τους (hands-on workshop) στο προσωπικό τους υπολογιστή (υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στο σεμινάριο, πχ: μορφωτικά και ηλικιακά καλύπτοντας διαφορετικούς χώρους, όπως: βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες και στελέχη οργανισμών, φοιτητές βιβλιοθηκονομίας - logistician, δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μουσικοί, ηθοποιοί, έμποροι και συνταξιούχοι οποίοι έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους, για τη συμμετοχή στην κοινότητα της ελληνικής Wikipedia. Επίσης από την τοπική αυτοδιοίκηση παρευρέθησαν: η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης & Δ/ντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ.Βασιλική Μπλέκα, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Υποδομών, κ. Γεώργιος Βλαντής, ο Αντιδήμαρχος Άθλησης, Νεολαίας & Παιδείας, κ. Ιωάννης Κεσκινίδης και η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, κ. Μαριάννα Ζούρου. Από τις Βιβλιοθήκες συμμετείχαν ως εξής: η κα Ειρήνη Χρυσαδάκου από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη, η κα Μαρία Παπαευθυμίου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, η κα Αξαρλή Δήμητρα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, και η κα Ρένα Χωρέμη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Φιλαδέλφειας.

Ολόκληρη η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από το κανάλι 10 SBC , το οποίο έδειξε στιγμιότυπα στο δελτίο ειδήσεων στις 17:00 /18 – 4 - 2011. Επίσης ο δημοσιογράφος κ. Θανάσης Μποδάκος της τοπικής εφημερίδας « Χ-Τύπος» πήρε συνέντευξη από τον κ. Γιάννη Γιανναράκη και την κα Ευγενία Αμαξίδου.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Βιβλιοθήκες 94fm” στο ραδιοσταθμό του Ηρακλείου Αττικής (Eπιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης-Βιβλιοθηκονόμοι), την Κυριακή 13ης Μαρτίου 2011, 10 – 12 πρωί, που ήταν αφιερωμένη στη σημαντική συμβολή των βιβλιοθηκών που αφορά τον εμπλουτισμό της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και το πλαίσιο εκδηλώσεων που υλοποιείται για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο κ. Νίκος Ρούσσος επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Στο πλαίσιο της συνέντευξης, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να επιτελέσουν οι βιβλιοθήκες στον εμπλουτισμό της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια και η συμβολή τους στη διεύρυνση της κοινότητας των συντακτών και των χρηστών.

Επίσης στην εκπομπή της Κυριακής της 23ης Ιανουαρίου 2011, καλεσμένος ήταν ο κ. Θ. Καρούνος, Ερευνητής στο Εργαστήριο Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο ΕΜΠ και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπογράμμισε ότι η ραγδαία εξάπλωση του ανοικτού λογισμικού τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου, αλλά και ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου, ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς, βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό. Όλα τα προϊόντα ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα αναπτύσσονται με διαφάνεια και συνεργατικά από κοινότητες εθελοντών προγραμματιστών από όλο των κόσμο. Τόνισε ότι το ανοικτό λογισμικό αποτελεί ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, διάθεσης και χρήσης λογισμικού που κερδίζει διαρκώς έδαφος και επιδρά θετικά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης. Αναφέρθηκε στα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού που είναι:

α) χρησιμοποιεί ανοικτά πρότυπα στην κωδικοποίηση των δεδομένων διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά

β) είναι ασφαλές, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει τις λειτουργίες όλων των υπο-προγραμμάτων

γ) καλύτερη αξιοποίηση υλικού γιατί δεν απαιτεί συνεχείς αναβαθμίσεις των υπολογιστών για κάθε νεότερη έκδοση του λογισμικού

δ) διατίθεται ελεύθερα μέσα από το Διαδίκτυο με οδηγίες χρήσης και τεχνική τεκμηρίωση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού “Κoha” και για την μετάφραση του στα ελληνικά από την εκλεκτή συναδέλφισσα – βιβλιοθηκονόμο Γεωργία Κατσαρού.

Στο σεμινάριο, εμπίπτει σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia (Βικιπαίδεια), ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia στα Ελληνικά μέσω της συμμετοχής ομάδων, κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) , την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας και διεξάχθηκε στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.gr/ .

Ομάδα προώθησης του εργαστηρίου: Γιάννης Γιανναράκης, Μπάμπης Εγγλέζος, Άριεν Γκλεν, Μάνος Κεφαλάς, Ευγενία Αμαξίδου, Μαρκέλλος Στεβής.

Wikipedia -

Link Βιβλιοθήκης που διοργανώνει

http://mywikipedia.gr/

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δελτίο Τύπου - Εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά από τη Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: